Tuesday, February 28, 2017

Azura Rasiddin Bercuti di Bali : Day 3

10.30 malam, 23 Feb

"Kena tidur awal wey, esok nak bangun awal."

Cikpah dengan Bond dah beradu... sunyi je bilik dorang.
Bilik saya dengan Kay pun sunyi. Tapi masing-masing tengah scroll handphone. And then disebabkan satu gambar....


"Kay... dah tidur ke?"
"Belum"

Dan kemudian... berborak panjang lah kami... night talk. Borak punya borak... Kay yang banyak cakap. Saya dengar je. Nak tidur, tapi mata tak nak lelap. Night talk ni best tau. Jarang dapat peluang night talk dengan member lepas abes belajar. Haha.

Kami pun decide tak nak tidur sampai jam 3.30 pagi. Dengan alasan "aku kalau lelap kang, lelap sungguh. Baik tak tidur terus"



Day 3 : 24 February 2017

1.30 pagi...
Dah tak ada story yang nak dibicarakan. Dah mula rasa mengantuk. Kami pun cuba tidur kejap. 

2 pagi, alarm bunyi... 
Kay cakap "aku baru nak lelap zura. Awal lagi ni"

So, snooze. 

Alarm 2.30 pagi - snooze
Alarm 3.00 pagi - snooze
Alarm 3.30 pagi - tak dengar langsung

3.34 pagi - Cikpah kejut.

Ha, kelam kabut semua. Lintang pukang bersiap.


3.44 pagi - Fatah call. Takut la tue kita orang tak bangun lagi.

Lepas Fatah call, kami terus ke kereta. 


Maka, bermulalah perjalanan kami ke Lovina yang nun di atas (kalau ikut map bali)


Jauh tak? Haha....
Tapi demi tengok dolphin, kami gigihkan aje. 


Jalan nak ke Lovina tu... Ya ampun! 



Tahu tak saya ni jenis yang susah nak muntah. Last saya muntah pun masa kecik-kecik dulu. Jalan dia memang... err... i kenot tahan. Saya cuba untuk tidur tapi tak boleh lelap. Mata je pejam.

Kalau jalan nak masuk ke Hounun Ridge Farmstay tu teruk, ini lagi teruk. Saya sampai suruh Fatah stop tepi jalan. Sebab takut muntah dalam kereta. Tapi bila stop tu, tak muntah pun.

Perjalanan diteruskan. Hadap seksa jalan yang berpusing. Tak tahulah jalan dia camne sebab saya memang tak nak buka mata. Pejam aje. 

Dalam pukul 6 lebih, kami tiba di sebuah rumah kampung. Bayangkan rumah-rumah kat tepi pantai tue. 

Tuan rumah, Pak Muhammad yang akan bawa kami untuk tengok dolphin + snorkeling. Snorkeling kena tambah IDR 150,000 lagi. Fatah yang suggest untuk snorkeling. Pastu Fatah kata sediakan baju tukar, towel, kelengkapan mandi. Dia akan carikan tempat yang selesa.

Okay, masa tu I tot public bathroom. So memang try to keep simple jelah. 

Masa rafting, bathroom dia ok - ok saja. Plus masa tu saya dengan Kay aje. Tak adalah malu sangat kat bilik air yang berkonsep terbuka separuh itu. Hehe.

Yang dekat Lovina ni, saya bayangkan bathroom dia worse than masa rafting la.

Konon!

Yelah... dah Fatah kata kena bawa towel sendiri, kelengkapan sendiri. Ingatkan kami akan singgah mana-mana public bathroom. Saya dah terbayang bathroom masa kat Sabah. Haha.

Ha, tapi tidak ya! Ya Allah... chalet terus si Fatah bagi. Siap ada katil boleh landing. Selesa amat. Bilik air pun selesa amat. Kalah masa rafting tue. Bagus betul si Fatah. Sis suka. Happy me. Hahaha....

Sebelum tengok dolphin, Pak Muhammad sediakan teh hangat + goreng pisang. Welcome drink gitue. Dapatlah kami breakfast. Maklumlah tak sempat nak breakfast kat hotel. Haha. Mana mungkin sempat dah kalau pukul 3 pagi dah gerak ke Lovina.

Ini si Fatah & bot yang akan bawa kami pergi tengok dolphin.
Hanya kami sahaja yang ada dekat bot ni.
Tak ada orang lain.
Syok giler. 

Fatah tak join pun kami tengok dolphin. Dia nak tidur. Yelah, kesian kat dia kan. So, bye to Fatah. Kami naik bot dengan Pak Muhammad.

Sebelum tinggalkan kami, Fatah pesan pada Pak Muhammad.

"Jangan balik selagi tak nampak dolphin."

Hahaha....  Bagus si Fatah ni.  









Sempat menyaksikan matahari terbit !

Muka tak cukup tidur.
Bot ini kami yang punya. Hahaha.


Belanja satu je gambar dolphin. Ini je yang sempat di snap. Snap secara kebetulan. Banyak buat video je masa ni sebab tak boleh agak bila dolphin tu nak muncul. 

Tapi yang penting, saya dapat tengok dolphin buat aksi flip hair, double flip. Dolphin yang buat double flip ni, kami panggil dia si gedik. Sebab dia lompat pastu terkinja2. Haha. Comel! 




Dalam pukul 8.30 pagi... Pak Muhammad bawa kami ke tempat snorkeling.

Mula-mula tu terjun tanpa life jacket. Pastu cam cuak... haha. Kay la yang paling berani. Saya tak berapa nak berani. Tapi dapatlah snorkeling tanpa life jacket. Tak tahu mana datang keberanian. (keberanian yg kejap aje)


Satu jam setengah kami snorkeling. Air jernih. Dari atas bot pun dah nampak dasar laut. CikPah kata, tak yah snorkelinglah camni. Dari atas pun dah nampak. Haha.

Pastu kami nampak something. Macam ular. Bila tanya Pak Muhammad, Pak Muhammad kata Murai. Time ni CikPah buat lawak...


"Murai bisa terbang, pak!"

Hahaha... Pak Muhammad pun jelaskan. Murai laut katanya. 

Well, tak tahulah betul ke idok sebab kami google, tak jumpa pon. Mungkin itu nama yang orang sana panggil kut. Bagi kami ni, tu macam ular je. Okey, scary jap bila nampak ular dalam laut. Haha.

Selesai snorkeling, kami pulang ke rumah Pak Muhammad. Mandi di chalet yang disediakan. Tour ni boleh dikatakan umpama private tour sebab memang kami je ada kat sana. Tak ada orang lain. Syok giler. Mungkin ni kenalan Fatah, I dunno... Atau mungkin kat sana memang konsep camni. 



Dari Lovina, kami ke Bedugul

Dalam kereta, kami semua tidur. Mengantuk betul! Kesian Fatah... drive sorang-sorang. Hahahaha....

Pura Ulun Danu Beratan


Fatah tanya, nak bergambar kat sini?
Kami : Bisa aje!

Tempat yang wajib dilawati. Haha. 


Lepas ronda Bedugul, kami pun dah kelaparan. Fatah tanya nak makan kat restoran depan tu or nasi padang.

Ha, yang bagusnya tentang Fatah ni... dia akan bawa ke tempat yang halal aje. Kalau ragu-ragu, tanya aje dia. Dia akan beritahu mana yang halal, mana yang tidak.

Since saya tak pernah makan nasi padang, kami pun decide nak makan nasi padang. 


Sedap! Kena dengan selera saya. 




Tanah Lot

Perut dah kenyang, kami pun ke Tanah Lot

Nak ke Tanah Lot ni, kami tidur lagi... Haha... Fatah drive sorang-sorang. Lena betul tidur. Bila nak sampai je, Fatah kejut... 

Okey... entrance fee Tanah Lot ni, Fatah tak ley tolong dapatkan harga local sebab security ketat. So, terpaksalah kami bayar IDR 60,000 seorang. 

Sebab Tanah Lot ni cam tempat wajib dilawati, kami pun merelakan diri membayar IDR 60,000 itu. 

Tempat-tempat lain Fatah tolong dapatkan harga local. Hihihi. 





Ombak kat sini kuat !


Okey, Sila perhatikan betul-betul apa yang sis nak tunjuk.
Hehe.

Okey, ready... 

Oh my!! Hampir tergelincir mamat kemeja biru itu

Terkejut sis! Kalau jatuh camne? Huisy, bahaya...
Tulah nak bergambar sangat.
Haha.
Fatah pesan kat kami, pergi sampai bendera merah je.
Dan kami dengar cakap si Fatah itu. 
 Lepas Tanah Lot, kami balik ke hotel sebentar. Pastu, early dinner dekat Ayam Tulang Lunak. 

Ayam Tulang Lunak ni, Fatah yang rekomen. Haruslah kami mencuba. Kalau tak, kempunan pula... Fatah dok sebut-sebut je ayam tulang lunak ni. Katanya, tulang tu boleh dimakan. 





Kami amek tiga jenis ayam. Bakar, salted egg dengan crispy. Semuanya sedap. Paling suka bakar dengan salted egg. Dap Dap. 




Lepas tu, kami singgah dekat Indoroland sebab Kay nak try Terang Bulan. Sedap! Take away je ni... bukan makan kat situ. 

Destinasi terakhir untuk Day 3 ni : Agung Bali. 

Nak beli souvenir. Kan saya ada cakap yang sebelum pergi Bali, saya ada buat research kan?

Rata-rata cadang Agung Bali atau Krisna untuk shopping souvenir. Tapi Fatah kata Agung Bali better than Krisna dari segi kualiti. 


Saya pun excitedlah nak pergi Agung Bali. 

Tapi....

Lost! Blur!

Tiba-tiba tak tahu nak beli apa kat situ. Sebab cam tak menarik sangat. Tapi dapatlah alas meja yang mama pesan. Fridge magnet untuk mama. 


Sumpah blur! Tak tahu nak beli apa untuk famili. Tapi dalam blur-blur tu... 300k lebih juga abes. Sebab masa tu cam... "Eh, takkan aku tak beli apa-apa untuk famili." Sebab takut tak singgah tempat shopping mana-mana lagi. 

Sedikit sedih lah masa ni. 

Tapi... ha... ada cete menarik pasal shopping ni. Tunggu entry untuk Day 4 dan Day 5 yer. 



Ringkasan aktiviti untuk Day 3

Dolphin Hunting at Lovina
Snorkeling at Lovina
Bedugul
Tanah Lot
Ayam Tulang Lunak (food hunting)
Terang Bulan (food hunting)
Agung Bali (shopping)



** Click here for Azura Rasiddin Bercuti di Bali : Day 4




Azura Rasiddin Bercuti di Bali : Day 2

Untuk Day 2 dan Day 3, kami gunakan khidmat supir. Supaya mudah untuk kami bergerak mengikut kemahuan + aktiviti yang ingin kami lakukan. 

Kalau ikut plan, ini highlight untuk aktiviti kami sepanjang di Bali:-

Day 2 : Rafting kat Sg Ayung
Day 3 : Dolphin kat Lovina
Day 4 : Pantai Padang-padang (tempat shooting Eat, Pray, Love)

Masa mula-mula google, harga untuk rafting dengan tengok dolphin memang mahal. Tapi, sebab kami ni rajin google, rajin baca blog (kekeke)... kami akhirnya contact Pak Yanto.

Kalau baca blog, 95% rakyat Malaysia gunakan khidmat Pak Yanto. Saya pun whatsapp Pak Yanto (+6281236540997)... Nombor Pak Yanto saya dapat dari blog juga. Sejuk hati bila whatsapp dengan Pak Yanto sebab cara dia reply tu friendly. (hek! Orang kata jangan terlalu awal judge. Okey, okey!)

So, ini harga yang Pak Yanto bagi....

Harga supir untuk Day 2 (full day): IDR 350,0
00
Harga supir untuk Day 3 (full day) : IDR 550,000 

Supir Day 3 mahal sikit sebab kami akan Lovina untuk tengok Dolphin. Lovina ni jauh. Kalau tak, memang IDR 350,000 je rate Pak Yanto for a day. Bagi saya, rate ni murah sebab ada yang charge IDR 500,000 per day.

Untuk Rafting dengan tengok dolphin pun, kami suruh Pak Yanto uruskan. Senang. Suruh aje Pak Yanto urus. Tak payah nak fikir-fikir lagi.

Rafting : IDR250,000 / pax (sepatutnya IDR300,000 tapi... hihihi)
Dolphin : IDR150,000 / pax
 

Day 2 : 23 February 2017

7.00 am : Breakfast + usyar pool + bergambar kat pool. Haha. 




      Bond left out again. Anyeong Bond! Haha. Masa ni 
     Bond tak ada. Dia balik bilik lebih awal. 



8.00 am : Kami ke lobi. Menunggu Pak Yanto. Kami request untuk Pak Yanto yang bawa kami jalan-jalan. Tapi masa tu Pak Yanto ada hal. So, staff Pak Yanto yang jadi supir kami. Namanya Fatah (we called him Fattah Amin. Haha. Jk)

FYI, staff Pak Yanto semua saudara mara dia. Family business la... lupa pula relationship Fatah dengan Pak Yanto tapi blood related lah. 

Fatah tu okay orangnya. Ramah. Kita orang memang selamba je karok dalam kereta. Kami listkan tempat-tempat yang kami nak pergi for Day 2 dan Day 3. And then suruh Fatah arrange mengikut kesesuaian. Dia pun ada suggest few place untuk kami pergi. 

Naik kereta, kami terus ke tempat rafting di Sungai Ayung. 

Okey, pasal rafting ni. Semuanya idea Bond. Masa mula-mula Bond cakap nak rafting tu, I was like... huh, seriously? Nervous I. Mana pernah rafting sebelum ni... tak pernah terfikir nak rafting pun.

Pastu terfikir variety show Korea. Youth over Flowers: Africa. Park Bo Gum, Ahn Jae Hong, Go Kyung Pyo dengan Ryu Jun Yeol rafting dekat Victoria Falls. Time tengok tu cam teruja la. Timbullah perasaan mahu tapi takut.

Saya ni bukannya penggemar aktiviti-aktiviti lasak. Tapi kadang-kadang bila tengok variety show korea yang main itu ini, timbullah rasa nak try even takut. (Pengaruh Korea kuat sangat. Haha)

Sebelum ke Bali, saya banyak buat research pasal rafting kat Sg Ayung. Difahamkan, kat situ sesuai untuk beginner. Tak mencabar sangat. Even budak-budak pun boleh join. So, tak ada lah risau sangat. Surprisingly, tak ketar lutut pun masa nak rafting tue. (cuma risau macam mana nak daki balik je. Uisy...)


Bersemangat betul ! Haha.
Excited la katakan. 



Otw ke sungai




Pastu kena jalan kaki pula...
Time ni okey je...


Tiba juga di bawah.
Jauh juga la kami jalan. Pastu kena turun tangga. 


Ini keadaan di bawah


Mendengar arahan dari guide. Dengar betul-betul. 









Ni part yang paling best. Love it so much. Mula-mula tu cam takut nak turun tapi bila Kay dengan CikPah turun, mana boleh tahan. Turun aje. Happy je muka masing-masing. 


Kuat betul saya dengan CikPah berpegangan tangan.
Ukhwah sangat !


Ini guide kami. Namanya Rico kalau tak silap. 



Review untuk Rafting di Sungai Ayung

Satu pengalaman yang bermakna, yang tak boleh dilupakan. Tempat ni kurang mencabar, tapi nice lah untuk beginner macam kami ni. FYI, kami semua tak pernah rafting. Best tapi masa nak balik tu agak disaster la sebab kena daki tangga yang boleh dikatakan lima kali ganda tangga FSPPP. Ada yang cakap 400 anak tangga. Tak tahulah. Tak dan nak mengira. Letih. Tapi berjaya jugalah sampai ke atas. 

video

Nampak tak muka saya yang keletihan tu? Hahaha. 

Lepas balik ke base, Kay ajak makan dulu sebelum tukar baju. Sementara tak ramai orang. Saya tak lalu sangat nak makan sebab penat giler. Tak rasa nak makan pun. Habis makan, tukar baju... seterusnya, bersiap-siap ke tempat lain. 

Next destination, Restoran Batur Sari, Kintamani. Fatah suggest makan kat sini since makanan kat tempat rafting cam x berapa nak pergi. Haha. Lagipun memang kami nak ke Kintamani. Nak tengok gunung. Oh i love gunung... Suka view je. Tak suka daki. Haha. 

Entrance fee ke Kintamani : IDR 15,000 / pax

Lepas bayar entrance fee, Fatah pun turns his car and i was like... jaw dropped... sebab depan mata saya gunung yang super indah. Umpama sebuah lukisan. Serious terkejut sebab tak sangka kat situ je gunungnya. Ingatkan kena masuk ke dalam lagi.

Alhamdulillah, rezeki kami... masa tu cuaca baik. Memang nampak dengan jelas gunung. 







Cantik kan? Speechless kejap dengan keindahan ini.

Subhanallah. 



Tengah fikir nak makan atau tak. Sebab memang tak ada mood nak makan. Masih keletihan daki anak tangga. Tapi nak duduk sini. Bila Bond oder air kelapa, saya pun orderlah. Kay pula kenyang sebab dia memang makan masa kat tempat rafting. 





Kay nak order air kelapa juga tapi saya kata tak payahlah. Share aje. So, kami pun share. Minum sambil menikmati keindahan di depan mata. Sweet tak kami? Hahahaha. 



Fatah tolong snap kan gambar kami.
Thank you Fatah

Lepas Kintamani, Fatah bawa kami ke coffee plantation. Masa dalam kereta, Fatah ada terangkan sedikit pasal kopi luwak. 


No entrance fee. 

First time tengok pokok kopi, pokok vanila...
Musang Luwak
Belajar pasal pemprosesan kopi



Baik betul bapak yang entertain kami tu.
Dia tolong snap gambar kami. Hehe





Test sikit kopi-kopi dia.
Free aje
Suka Mocha, Coconut & Vanilla


Kemudian, kami ke Tegalalang Rice Terrace





Nak ke mana tu?
Nak ke bawah sat. Nak tangkap gambar. haha. 










Muka budak terlebih gembira. Hahaha. 

Next... Tegenungan Waterfall





Kami tak turun ke bawah pun. Fatah advise untuk tak turun. Saya pun dah tak mampu nak daki naik semula nanti. Pagi, sudah mendaki 400 anak tangga. Pastu kat tegalalang lagi. 

Dinner time!

Kami request untuk makan Wong Solo. Nak try Wong Solo kat Bali. Beza sedikit la Wong Solo Msia dengan kat Bali. I prefer dekat sini. Tapi kat Bali pun sedap juga. Tempe dia lebih sedap dari sini.

Saya lebih suka kat Wong Solo kat Msia sebab ada cili + kicap yang atas meja tu. Perfect combination. Kat sana tak ada. Huhu. 





Lepas dinner, Fatah hantar kami ke hotel. Kesian si Fatah... penat layan kami. Haha. Tak ingat pukul berapa sampai hotel. Dalam pukul 9 ke 10 malam gitue.

Sampai je kat bilik, kami prepare barang-barang untuk di bawa ke Lovina keesokkan harinya. Jam 3.30 pagi Fatah akan ambil kami di hotel. Fatah kata tepat jam 3.30 tau. Dia janji.

Haha... tapi masalahnya... Kami memang percaya pada Fatah, tapi kami tak percaya pada diri sendiri. 


Agak-agak Fatah tunggu kami atau kami yang tunggu Fatah?




Ringkasan aktiviti untuk Day 2

Rafting Sungai Ayung
Kintamani

Coffee Plantation
Tegalalang Rice Terrace

Tegenungan Waterfall
Wong Solo (food hunting)


** Click here for Azura Rasiddin Bercuti di Bali : Day 3