Thursday, January 30, 2014

Sinopsis Teman Lelaki Upahan




“I nak you jadi teman lelaki upahan I. Just tell me what you want. I can give you everything. Kereta, rumah, atau apa-apa saja. Just name it.” 

Satu insiden kecil yang berlaku di sebuah restoran menemukan Kyra Lydia dengan EL. Seorang lelaki yang sederhana pada mata Kyra Lydia. Bagi EL pula, Kyra Lydia seorang gadis yang angkuh, berlagak, berhati batu dan penuh dengan dendam. Memang bukan gadis idaman dia. 

Hubungan cinta palsu mereka terjalin. Perasaan benci mula hilang. Mereka mula rapat dan mesra. Persis pasangan yang hangat bercinta. 

“I tahu I cantik tapi I rasa you tak perlu pandang I macam tu. I tak suka.”                         
“Kenapa? You takut you jatuh cinta pada I?”
“Tolonglah! Atau you yang jatuh cinta pada I? I’m sorry… I am so not interested to fall in love with you.”

Tanpa mereka sedar, cinta mula hadir di dalam hati masing-masing. Cuma mereka tidak mahu mengaku. Takut jika mereka bertepuk sebelah tangan.

“Okay. I do love her. But does she love me?” – EL 

“Don’t deny it. Dah jelas terpapar di wajah you yang you cintakan dia. You are so easy to read, my girl. Just admit it.” – Fareez 

Saat EL sudah bersedia untuk melafazkan kata cinta, dia diuji. Terlalu banyak perkara yang berlaku sehingga dia menjadi seorang pendendam. Dirinya terperangkap. Antara cinta dan dendam.

“I menyesal sebab kenal you. You bagaikan racun yang menghancurkan diri I. Patutnya I tak payah tolong you…  tak payah bersusah-susah nak pulihkan hubungan you dengan daddy you. Sebab you telah menghancurkan famili I. Sekarang you dah tahu kenapa I benci you? I hate you Kyra Lydia. I loathe you so much!!”

Mulut kata benci. Hati kata sayang. Sampai bila mereka mahu memendam rasa? Hati Kyra Lydia masih dimiliki oleh EL meskipun dia tahu dirinya tidak layak untuk lelaki itu. Kyra Lydia redha. Dia serahkan segala-galanya kepada Tuhan kerana dia yakin dengan jodoh Allah.

“I sedang berdoa kepada Allah, memohon agar cinta I bersambut. Jika dia jodoh I, in shaa Allah he will be mine.”

2 comments:

Anonymous said...

Best sangat novel teman lelaki upahan. Suka sangat karekter El. ��

Nur Ashmillah said...

hai sis zuera

til now still in love with TLU and saya dah baca Gadis Ego Vs Lelaki Misteri pun best jugak. hope that there will be TLU 2 in future :)