Wednesday, January 16, 2013

Official Sinopsis Cinta Sedingin Mint


Assalamualaikum my lovely readers, my lovely followers....

Untuk pengetahuan awak, awak, awak, awak semua, novel ketiga saya yang bertajuk Cinta Sedingin Mint sudah pun berada di pasaran. Err, bookstore mungkin lambat sikit. Tapi sudah boleh ditempah secara online. p/s: kalau beli 0n9, ada diskaun rm 3. Hehehehe ;)

Kalau nak beli secara on9, sila klik sini...

Semenanjung : RM24

Sabah/Sarawak : RM27

Boleh juga dapatkan novel ini di Pesta Buku 1 Malaysia, pada 31/1/2013 sampai 3/2/2013 bertempat di PWTC.

Dan saya akan berada di sana pada 2 Feb, 10.30 pagi sampai 1.30 petang. InsyaAllah. ;)


SINOPSIS


“Saya tak tahulah apa masalah awak dengan saya. Yang penting, saya tahu awak sombong. Dan sebab itu, saya rasa saya tak perlu nak minta maaf kepada perempuan sombong macam awak. Fair enough!”-Halifie


Pertemuan pertama di antara Cartaz Amani dan Halifie mencetuskan perasaan benci dalam hati mereka. Namun, jodoh mereka begitu kuat. Bermula dengan hidup berjiran sehinggalah menjadi hubungan kekeluargaan. Senang cerita, Cartaz Amani tidak dapat melarikan diri daripada Halifie.


Atas tiket hubungan kekeluargaan, Halifie cuba berbaik dengan Cartaz Amani walaupun gadis itu begitu dingin kepadanya. Persahabatan mula terjalin. Hubungan semakin akrab sehingga tahap di mana ada Cartaz Amani, di situ ada Halifie. Asyik berkepit 24 jam saja.


“Saya nak nasi goreng halia. Awak masakkan, ya… Saya lapar sangat ni. Boleh ya, Cartaz…” – Halifie


“Amboi! Suka-suka awak aje suruh saya masak untuk awak. Awak ingat saya ni tukang masak peribadi awak ke?”- Cartaz Amani


Benarkah mereka hanya teman tapi mesra?


“I do love her… I love Cartaz Amani.”


Si teruna sudah jatuh cinta. Bagaimana pula dengan si dara?


“Saya tak pernah suka awak. Saya tak pernah cintakan awak dan saya tak akan cintakan awak. Saya cintakan Zamir dari dulu, kini dan selama-lamanya. Awak jangan bermimpi untuk rampas saya daripada dia. Cinta saya tak akan beralih kepada awak sebab I am deeply in love with him.” - Cartaz Amani


Bicara angkuh Cartaz Amani menikam hati Halifie. Pemergian mama lelaki itu menambahkan lagi duka dalam hatinya lalu Halifie membawa diri untuk mengubati hati yang terluka.


Benarkah Cartaz Amani tidak mencintai Halifie? Jika benar, kenapa dia rasa kehilangan pada saat Halifie pergi daripada hidupnya? Adakah disebabkan rasa sedih kerana kehilangan seorang teman tapi mesra ataupun dia mencintai lelaki itu tanpa disedarinya? Selami kisah mereka dalam Cinta Sedingin Mint…



CSM : Mint 16



Hidangan di atas meja begitu membuka selera Cartaz Amani. Berselera sekali dia makan. Kalau boleh, mahu sahaja dia tambah nasi sedikit lagi tetapi malu pula dengan Halifie yang sedari tadi tersenyum sinis melihat dia makan. Cartaz Amani mendengus kecil. Macam tak pernah tengok orang makan jelah si Halifie ni, kutuk gadis itu di dalam hati.
Malam ini, mereka makan malam di sebuah Restoran Thai. Restoran ini simple sahaja, tidaklah mewah seperti Steak House yang mana pemilik dia ialah Encik Iskandar. Satu fakta yang baru sahaja Cartaz Amani ketahui.
Terkejut juga Cartaz Amani apabila masuk ke dalam restoran ini. Sangkanya, Encik Iskandar yang macam kaya tu (atau memang kaya pun) tidak makan di restoran biasa-biasa macam Restoran Thai ni. Ternyata sangkaannya meleset.
Malah, makanan-makanan yang dipesan oleh Encik Iskandar, semuanya kegemaran Cartaz Amani. Tomyam Seafood, Ikan Siakap 3 Rasa, Telur Bungkus, Kailan Ikan Masin, Kerabu Mangga dan Sotong Goreng Kunyit. Macam tahu-tahu sahaja Encik Iskandar yang dia memang suka makan semua tu. Jangan-jangan ibu yang beritahu, fikir Cartaz Amani.
“Berseleranya anak ibu ni makan,” komen Puan Afifa Malina.
Cartaz Amani menyeringai. “Mestilah ibu… Ni kan makanan favourite along. Sedapnya ikan siakap tu. Dah lama along tak makan.” Gadis itu kemudian memandang Encik Iskandar. “Terima kasih uncle sebab bawa kami makan kat tempat yang sedap ni.”
Encik Iskandar tersenyum senang. Pandangan matanya kemudian dihalakan pada Halifie lalu ditepuk bahu anak muda itu. “Bukan uncle yang cadang nak makan sini. Tapi Lifie. Lifie memang suka makan kat sini. So, uncle rasa orang yang layak dapat ucapan terima kasih daripada Cartaz ialah Lifie, bukan uncle.”
Cartaz Amani tersengih lagi cuma sengihan dia kali ini lain macam. Dia dan Halifie saling berpandangan. Melihat gaya Cartaz Amani yang macam susah je nak berterima kasih padanya, Halifie turut tersengih sama. Dan seperti Cartaz Amani, semacam sahaja sengihannya itu. Sengih ada makna.
“Lah… kenapa tersengih-sengih pula ni? Susah sangat ke nak berterima kasih pada Lifie, along?” soal Puan Afifa Malina yang duduk di sebelahnya.
Cartaz Amani menggarukan kepalanya yang tak gatal. “Eh, taklah ibu… Terima kasih Lifie,” ucap gadis itu akhirnya dengan nada yang tidak ikhlas.
“Sama-sama Cartaz,” balas Halifie dengan nada yang sama.
Melihat gelagat Cartaz Amani dan Halifie membuatkan Encik Iskandar melepaskan tawa. Kepala lelaki itu digeleng kecil.
“Along… Cubalah berbaik sikit dengan Lifie. Tak lama lagi kita akan jadi satu keluarga. Jangan nak bermusuh pulak,” nasihat Puan Afifa Malina.
Alamak, ibu tahu ke pasal aku dengan Lifie, detik hati Cartaz Amani. Gadis itu kemudian berdeham. Dia cuba memaniskan wajahnya sebaik mungkin. “Eh, ibu ni… mana ada kami bermusuh. Kan Lifie kan? Kan?”
Halifie cuba menyembunyikan tawa. Kelakar juga minah ni, puji Halifie di dalam hati. “Ya, ibu… Kami tak bermusuh pun.”
Encik Iskandar mencebik. “Yelah tu… ingat ibu dengan ayah tak tahu ke yang kau orang berdua benci sama benci. Entah apa lah yang Lifie buat sampai Cartaz benci dengan Lifie,” komen Encik Iskandar.
“Eh… ayah nak salahkan Lifie pula. Lifie mana pernah benci dengan perempuan. Tapi si Cartaz ni… dia yang buat Lifie bencikan dia,” kata Halifie cuba memenangkan dirinya.
Berasap sahaja telinga Cartaz Amani mendengar kata-kata Halifie. “Dah saya pulak yang salah… Bila masa pula saya buat awak bencikan saya?”
“Awak yang...”
“Astaghfirullahal Adzim budak bertuah dua orang ni. Sempat pula bertekak. Along, cubalah belajar mengalah sikit. Tak kiralah salah siapa, tapi ibu nak along cuba berbaik dengan Lifie. Ibu tak sukalah kau orang benci sesama sendiri,” luah Puan Afifa Malina, memotong bicara Halifie.
“Betul kata ibu tu. Lifie pun sama. Cuba bertolak ansur. Jangan nak ikut kepala sendiri je,” tambah Encik Iskandar.
Halifie dan Cartaz Amani menundukkan kepala mereka sedikit. Kononnya patuh dengan perintah ibu dan ayah mereka. “Baiklah ayah, ibu…,” kata mereka berdua serentak.
Cartaz Amani dan Halifie saling berpandangan. Dalam hati Cartaz Amani, dia sudah memasang niat untuk menyambung pertengkaran mereka di dalam kereta.
“Ayah jadi ke pergi kampung ibu Sabtu ni?” soal Halifie, mengubah topik perbincangan.
Encik Iskandar dan Puan Afifa Malina tersenyum sesama sendiri mendengar soalan Halifie. “Mestilah jadi… Tapi mungkin kami pergi petang Jumaat. Tengoklah dulu macam mana.”
Cartaz Amani terus teringat sesuatu. “Oh ya, ibu… Sorrylah, along rasa along tak dapat ikut ibu balik kampung. Isnin minggu depan, along ada dua test. Hari Selasa pun ada. So, along ingat nak study weekend ni. Maklumlah, nak cuti mid term… Sebelum cuti, mestilah ada test.”
“Tak apalah kalau macam tu, along… Ibu pun tak nak kacau along studi. Belajar rajin-rajin ya,” pesan ibu Cartaz Amani.
“Okey! Nanti ibu kirim salam dengan tokma. Rindunya dengan tokma. Tapi tak apa, cuti mid term nanti, along jumpa tokma. Tidur sana sekali. Boleh tak ibu?”
Puan Afifa Malina tersenyum. “Boleh, sayang… Apa salahnya. Lagipun ibu kan kerja. Kesian pula along tinggal seorang diri kat rumah.”
“Terima kasih ibu.”
Halifie menjeling jam di pergelangan tangannya. “Hmm, ayah… jomlah balik. Dah pukul 10 ni. Lifie ada kerja sikit nak buat.”
“Kerja apa tu, Lifie? Kamu nak merayau ya?” teka Encik Iskandar.
“Hisy, ayah ni… Suka je fikir negatif tentang Lifie. Lifie nak siapkan assignment la.”
Serentak, ketiga-tiga orang menghamburkan tawa, geli hati melihat wajah Halifie yang cemberut bersama bibir yang dimuncungkan.
Tidak lama kemudian, setelah Encik Iskandar membuat bayaran, mereka berempat sama-sama berjalan menuju ke kereta. Halifie sudah berjalan di hadapan bersama Encik Iskandar. Cartaz Amani pula berjalan lambat sedikit sambil memeluk lengan ibunya.
“Ibu nampak gembira sangat,” komen Cartaz Amani dengan berbisik pada telinga Puan Afifa Malina.
Sedari tadi dia perasan kegembiraan yang terpancar pada wajah ibunya. Cartaz Amani senang melihat keceriaan di wajah ibunya yang sudah lama hilang sejak abahnya meninggal dunia. Kecerian yang ada pada ibunya ini tidak sama seperti keceriaan yang ibunya pamerkan sejak abah pergi meninggalkan mereka.
Puan Afifa Malina tersenyum. “Memanglah gembira… hati tengah berbunga-bunga. Sebenarnya, Uncle Is nak meminang ibu Sabtu ni. Sebab tu kami balik kampung.”
Terkejut Cartaz Amani mendengar bicara ibunya. Dia tidak sangka. Terus dia memeluk bahu ibunya. “Tahniah ibu… Alah sayangnya, along tak ada masa tu,” keluh Cartaz Amani.
“Along nak ikut ibu balik kampunglah kalau macam tu.” Cartaz Amani mula ubah fikiran.
“Eh, tak payahlah… along kan ada test. Ibu nak along skor betul-betul. Lagipun, meminang aje. Bukan bertunang.”
Cartaz Amani pamerkan wajah kecewanya. “Hmm… yelah, ibu.”

“Bila masa saya buat awak bencikan saya?” soal Cartaz Amani yang masih tidak berpuas hati.
Saat itu, kereta Halifie baru sahaja berada di atas jalan besar. Nampaknya, Cartaz Amani ingin menyambung semula pertengkaran mereka yang diberhentikan sebentar tadi. Halifie tergelak sinis.
“Awak ni… tak puas hati lagi kan?”
“Memang pun! Memang saya tak puas hati dengan awak. Suka je cari pasal dengan saya depan ibu dengan Uncle Is. Dia orang pun dah tahu yang kita ni tak suka sesama sendiri tau!” bebel Cartaz Amani.
Halifie tergelak lagi. Matanya dihalakan ke arah depan, fokus pada pemanduannya. Pun begitu, dia dapat bayangkan mimik wajah Cartaz Amani sewaktu menuturkan bicaranya sebentar tadi.
Cartaz Amani menjeling Halifie geram. “Gelak pulak mamat ni…”
“Salah ke saya gelak Cik Cartaz Amani oi…”
“Salah tu… taklah… tapi gelak awak tu menyakitkan hati saya.”
Makin galak Halifie tergelak. “Itu yang saya suka. Saya suka bila berjaya buat awak sakit hati. Rasanya macam baru je menang peraduan gores dan menang, dapat kereta free sebijik.”
“Ha… Tengok! Awak yang buat saya benci awak. Awak suka je sakitkan hati saya… macam mana saya tak benci dekat awak.”
“Tapi...”
Bicara Halifie terus mati apabila telefon bimbitnya berbunyi. Dengan menggunakan tangan kiri, Halifie mencapai iPhone 4s miliknya. Nama pemanggil dia lihat. Kegembiraan mengusik Cartaz Amani sebentar tadi terus hilang melihat nama yang tentera.
‘Alahai… old school betul ringtone si Lifie tu.’ Sempat pula Cartaz Amani mengutuk lelaki di sebelahnya yang sedang menjawab telefon. Cartaz Amani memandang ke luar tingkap. Perbualan Halifie dengan pemanggil di hujung talian tidak menarik perhatian Cartaz Amani tetapi gadis itu tahu Halifie sedang bercakap tentang sesuatu yang serius melalui nada suara lelaki itu.
Sebaik sahaja menamatkan perbualan, Halifie terus menambahkan kelajuan keretanya. Cartaz Amani yang sedang mengelamun, terkejut kerana kereta yang dia naiki tiba-tiba sahaja bergerak laju. Dia terus memalingkan wajahnya, memandang Halifie.
“Awak ni dah kenapa? Bawa kereta laju-laju… Dah tak sayang nyawa ke?” marah Cartaz Amani.
 Halifie tidak memberi sebarang respon. Malah, makin laju dia membawa keretanya. Panggilan telefon daripada Ivy benar-benar membuatkan perasaannya bercampur baur. Marah dan juga sedih.
Cartaz Amani mendengus geram melihat kedegilan Halifie. Entah siapa yang call mamat tu… tiba-tiba je nak mengamuk, kutuk Cartaz Amani dalam hati.
“Eh… awak nak pergi mana ni?” tanya Cartaz Amani apabila menyedari mereka bukan melalui jalan untuk pulang ke rumah.
Kebisuan Halifie benar-benar membuatkan Cartaz Amani geram dengan lelaki itu. Rasa macam nak tendang-tendang je lelaki di sebelahnya ini. Sudahlah bawa kereta laju yang amat, lepas tu tak nak beritahu mereka nak pergi mana.
“Saya nak balik Lifie… Saya tak nak ikut awak. Tak boleh ke awak hantar saya dulu, then baru awak pergi tempat yang awak nak pergi?” soal Cartaz Amani cuba berlembut.
Seperti tadi, Halifie masih lagi diam. Soalan Cartaz Amani langsung tidak dijawab. Makin mendidih darah si Cartaz Amani.
“Saya nak baliklah! Hantar saya balik sekarang!” pekik Cartaz Amani yang sudah hilang sabar.
Halifie mendengus. Dia memandang Cartaz Amani sekilas. Pandangannya cukup mengerunkan. “Awak diam boleh tak?! Membebel tak habis-habis. Sakit telinga dengar suara awak tahu tak!” herdik Halifie garang.
Zapp! Terkedu Cartaz Amani apabila diherdik oleh Halifie secara tiba-tiba. Terguris juga hatinya bila diherdik. Dia memang tidak suka diherdik oleh orang. Abah dan Tokbah pun tidak pernah mengherdiknya. Apatah lagi ibu. Rasa macam nak menangis aje si Cartaz Amani. Padahal, dalam hati mengutuk si Halifie. Yelah… yang si Halifie tu herdik Cartaz Amani dah kenapa?
Sesudah diherdik, Cartaz Amani terus menutup matanya. Mulutnya dikunci supaya tidak bersuara. Dalam hati, dia berharap lelaki disebelahnya akan meminta maaf. Tapi… sekian lama menunggu, sepatah perkataan pun tidak kedengaran dari bibir lelaki itu.
Beberapa minit kemudian, kereta berhenti bergerak. Cartaz Amani membuka matanya. Dia memandang ke luar, ingin tahu dia berada di mana. Halifie sudah membuka pintu kereta, berura-ura ingin keluar.
Cartaz Amani yang baru sahaja ingin membuka tali pinggang keledar sedikit terkejut apabila Halifie mendekatkan tubuhnya. Terus kaku Cartaz Amani dibuatnya. Nafasnya pula terasa tersekat. Selepas lelaki itu menjauh, baru Cartaz Amani dapat bernafas semula. Rupanya lelaki itu mengambil kotak rokok di dalam dashboard. Hmm, merokok rupanya si Halifie ni.
“Awak nak ikut ke?” tanya Halifie sambil memandang Cartaz Amani yang sudah keluar dari kereta.
“Habis tu… Awak nak suruh saya duduk dalam kereta, tunggu awak,” balas Cartaz Amani kasar.
Halifie menggaru kepalanya. ‘Betul jugak. Takkan aku nak biarkan dia dalam kereta. Adoi, masalah betul. Lantaklah… Biar jelah dia tengok apa yang akan terjadi.’
Kemudian, tanpa sepatah kata, Halifie terus berjalan menuju ke dalam sebuah restoran mewah sebaik sahaja mengunci kereta. Cartaz Amani terpaksa membuka langkah besar untuk mengejar Halifie yang sudah menjauh. Laju benar lelaki itu jalan.
Cartaz Amani mula rasa sedap hati. Apalah yang Halifie nak buat dekat restoran mewah ni. Tak kan nak makan lagi? Cartaz Amani berasa tidak selesa bila menyedari dirinya dipandang pelik oleh penggunjung di restoran ini.
Dari jauh, Cartaz Amani nampak Halifie sedang bersalaman dengan seorang gadis cina. Seksi betul gadis cina tu. Skirt pendek dan baju tanpa lengan. Amboi… sempat pula dia jumpa awek dia. Tapi… gadis tu macam pekerja di restoran ini, gerutu hati Cartaz Amani.
Setelah berbual seketika dengan gadis itu, Halifie menuju ke sebuah meja di bahagian luar restoran. Cartaz Amani mengekori langkah Halifie. Sebaik sahaja dia berada di luar restoran, Cartaz Amani terpaku seketika melihat permandangan. Dia tidak menyangka yang dia berada di atas bukit saat ini. Dari kedudukannya sekarang, dia dapat lihat kemeriahan lampu yang menyinari Kuala Lumpur. Sungguh menakjubkan! Cartaz Amani terpegun. Lambat-lambat dia menuju ke arah Halifie.
“Kita nak buat apa kat  sini?” tanya Cartaz Amani sebaik sahaja duduk di meja yang sama dengan Halifie.
Halifie kembali dingin seperti tadi. Mata lelaki itu memandang ke satu arah, memandang sebuah meja yang diduduki oleh seorang wanita dan seorang lelaki muda. Tajam sekali pandangan Halifie. Jelas ketegangan di wajah lelaki itu.
Tumpuan Halifie seratus peratus pada meja yang dipandangnya sehingga dia tidak sedar kehadiran Cartaz Amani. Sepuntung rokok dikeluarkan dari kotak rokok yang dia bawa. Beberapa saat kemudian, Halifie mula menghisap rokok sambil matanya masih lagi memerhatikan wanita dan lelaki muda di meja yang paling hujung.
“Ya Allah… takkan awak datang sini semata-mata nak hisap rokok?” marah Cartaz Amani dengan nada mendatar.
Cartaz Amani mengetap bibir. Geram benar hatinya bila Halifie tidak menjawab pertanyaannya sejak tadi. Gadis itu menoleh ke arah yang dipandang Halifie, ingin tahu apa yang buat lelaki itu ralit sampai tak boleh jawab soalan dia.
Seorang wanita yang mungkin sebaya dengan ibunya dan seorang lelaki muda lewat 20-an yang duduk di sebuah meja menyapa mata Cartaz Amani. Pelik! Kenapa Halifie asyik pandang mereka?
Cartaz Amani mengecilkan matanya, cuba fokus pada ragam pasangan yang dipandangnya. Baru gadis itu perasan, wanita itu mabuk. Pergerakan wanita itu menunjukkan dia berada di bawah pengaruh alkohol. Botol arak di atas meja pasangan itu membuat Cartaz Amani beristighfar panjang.
Matanya diliarkan memandang ke arah meja yang lain dan baru dia sedar restoran ini memang menyediakan arak. Seram sejuk Cartaz Amani dibuatnya. Dia mula rasa tidak selesa, rasa tak sedap hati.
“Lifie, saya nak balik. Kenapa awak bawa saya kat tempat macam ni? Gelilah saya tengok orang mabuk. Yang awak pandang je meja tu kenapa? Awak tahu tak saya geli tengok perempuan tu… Dahlah mabuk, lepas tu tergedik-gedik dekat lelaki kat sebelah dia. Nak bermesra pulak. Awak nak tahu tak lelaki tu lebih muda dari perempuan tu. Bukannya muda setahun dua tahun… tapi macam berbelas tahun,” bebel Cartaz Amani, meluahkan apa yang dia rasa tanpa berfikir panjang.
Halifie menelan air liur mendengar bebelan Cartaz Amani. Bicara gadis itu benar-benar menggores hatinya walaupun dia tahu gadis itu tidak berniat. Jika sebentar tadi, pandangan Halifie tajam seperti pisau, kini, pandangan mata Halifie penuh dengan rasa kesedihan dan kekecewaan.
“Ya Allah… Lifie… Awak tengok tu.” Bibir Cartaz Amani terjuih ke arah meja yang diperhati oleh mereka. Mata gadis itu terbeliak melihat aksi mengelikan di hadapan mata. “Tak malu betul perempuan tu. Selamba je cium budak lelaki yang lebih muda dari dia. Yuck, cium mulut pula tu. Budak lelaki tu tak tahu malu. Dia boleh pula cium balik. Isy, gelilah. Kenapalah awak bawa saya kat sini.”
Cartaz Amani menoleh ke sisi, ke arah Halifie. “Eh, mana pula si Lifie ni?”
Mata Cartaz Amani segera meliar ke sekeliling. Sekali lagi dia terkejut. Air liur ditelan beberapa kali. Oh Tuhan, apa yang sedang berlaku? Macam mana tiba-tiba Halifie boleh ada kat situ? Kenapa Halifie menumbuk budak lelaki itu? Sungguh, dia terkejut.
 “Lah… takkan perempuan tu girlfriend dia kut.” Cartaz Amani menggaru kepalanya.
Keadaan menjadi riuh apabila tumbukan Halifie dibalas oleh lelaki muda itu. Semua orang yang berada di luar restoran menjadi penonton tidak rasmi. Cartaz Amani terus mendekati Halifie. Mata gadis itu membesar dan mulutnya terlopong. Pertama kali, dia lihat secara langsung lelaki bertumbuk. Menyeramkan! Berdebar-debar dia melihat aksi dihadapannya.
“What’s your problem, man?!” tengking lelaki muda itu sambil menumbuk pipi Halifie.
Halifie terus membalas tumbukan lelaki itu. “Kau lelaki tak guna…! Yang kau cium tadi tu mama aku, faham. Binatang betul! Kau tak ada kerja lain ke hah? Duit mama aku pun kau nak kikis. Jantan tak guna.”
Sekali lagi Cartaz Amani terkejut. Dia menelan air liur. Seketika kemudian, dia memandang ke arah wanita yang bercium tadi. Itu mama Halifie? Wanita itu mama Halifie? Perempuan yang dia cemuh sebentar tadi itu mama Halifie? Oh Tuhan, sukar untuk dia percaya. Biar betul?
“Lifie… What are you doing with my love? Stop it!” marah wanita itu dalam keadaan mabuk.
Halifie memandang ke arah Puan Melissa dengan wajah yang penuh rasa kecewa. “What?! This bastard guy is your love? Ma… Selama ni, mama selalu minum arak sampai mabuk, Lifie boleh sabar lagi. Tapi… Lifie tak boleh terima mama layan gigolo ni. Mama dah gila ke?” tempik Halifie memarahi mamanya.
Sungguh, hati Halifie sangat terluka saat itu. Kolam matanya mula panas. Dia benar-benar kecewa dengan Puan Melissa. Wanita itu sudah melampau. Sudah keterlaluan! Sedang Halifie melayan kesedihan, tiba-tiba dia ditumbuk tanpa sedar membuatkan dirinya terjatuh ke lantai.
“Mike!! Why did you hit him?”
“He deserves it,” balas lelaki itu sebelum menghilangkan diri.
Puan Melissa mula berasa pening. Dia terduduk semula. Walaupun pening, botol arak di atas meja diambil lalu diteguk begitu sahaja. Keadaan menjadi reda bila lelaki muda tadi pergi dari situ. Yang tinggal, hanya Halifie yang masih terbaring, Cartaz Amani yang masih berdiri kaku dan Puan Melissa yang menghabiskan arak di dalam botol.
Perlahan-lahan, Halifie bangkit dan menuju ke arah ibunya. Bibir Halifie berdarah akibat tumbukan tadi dan dia terasa sakit di seluruh badan. Pun begitu, dia gagahkan diri untuk menarik botol arak dari ibunya. Botol arak itu kemudian, dicampak ke tepi lalu botol itu pecah.
“I’ll take you home now,” ucap lelaki itu lemah.
Puan Melissa menggeleng. “I don’t want.”
Halifie mendengus kasar. Dia terus menarik kasar tangan mamanya, memaksa wanita itu mengikuti langkahnya. Cartaz Amani yang masih lagi terkejut, mengekori Halifie dari belakang. Langkah Halifie terhenti di kaunter.
“Ivy… thanks sebab call I. Berapa bil mama I?” soal Halifie dengan suara yang tersekat-sekat. Sukar untuk dia berbicara kerana rasa perit di bibir.
Gadis cina yang Halifie temui sebentar tadi tersenyum. “No problem. Kita kawan ma. Mama you punya bil, nanti sajalah you bayar. I bayar pakai duit I dulu. Luka you tu teruk… Lebih baik you suruh itu amoi sapukan ubat untuk you,” nasihat Ivy sambil menuding jari ke arah Cartaz Amani.
Halifie mengendahkan nasihat Ivy. Masakan Cartaz Amani ingin menyapukan ubat untuknya. Dia yakin gadis itu sedang mengejeknya saat ini. “Thank you la Ivy. Nanti I bayar pada you.”
Selepas itu, mereka terus menuju ke kereta. Halifie menyuruh mamanya yang hampir terlena duduk di belakang. Kemudian, Halifie memandang Cartaz Amani yang belum masuk kereta lagi.
“Awak boleh drive?” tanya Halifie.
Cartaz Amani segera menggelengkan kepalanya. Tak kan nak suruh aku drive kut. Aku ni mana lah pandai nak bawa kereta. Lesen tu memanglah ada tapi aku ni penakut, kata Cartaz Amani pada dirinya sendiri. Pun begitu, dia bersimpati melihat Halifie yang tidak bermaya. Tapi apakan daya… dia tidak dapat membantu.
“Tak apalah. Masuklah kereta. Saya nak hantar mama saya dulu,” beritahu Halifie, datar.
Pintu kereta terus dibuka dan Cartaz Amani meloloskan dirinya ke dalam kereta. Tanpa membuang masa, Halifie terus menghidupkan enjin kereta. Sepanjang perjalanan, mereka berdua hanya menyepikan diri.
Cartaz Amani berasa mual. Dia rasa ingin termuntah. Bau arak memenuhi kereta membuatkan dia tidak selesa. Bagaikan memahami Cartaz Amani yang tidak selesa dengan bau di dalam kereta, Halifie mematikan penghawa dingin dan membuka tingkap kereta. Tersentuh hati Cartaz Amani dek keprihatinan Halifie padanya.
Adegan sebentar tadi terlayar semula ke fikiran Cartaz Amani yang sedang berkhayal. Sungguh, dia tidak sangka dia bakal menyaksikan adegan tadi. Dia tidak sangka wanita mabuk yang sedang duduk di belakangnya ialah mama Halifie, wanita yang bertanggungjawab melahirkan Halifie ke dunia. Timbul perasaan simpati dalam diri Cartaz Amani buat lelaki yang sedang memandu di sebelahnya.

Tiga puluh lima minit kemudian, Halifie dan Cartaz Amani sudah berada di Kondominium Kristal. Seperti di dalam kereta, mereka masih lagi membisu. Sebaik sahaja pintu lif terbuka, mereka sama-sama keluar dan menuju ke rumah masing-masing.
“Err… Cartaz,” panggil Halifie tiba-tiba.
Cartaz Amani yang baru sahaja ingin membuka pintu rumahnya terus menoleh memandang Halifie. Saat itu, baru dia teringat luka di bibir Halifie.
“Lupakan apa yang berlaku hari ni,” pinta Halifie dengan wajah sedih. Bukannya dia meminta simpati dari gadis itu tetapi hatinya benar-benar sedih sehingga dia tidak mampu untuk berpura-pura. Dia terlalu kecewa dengan mamanya.
“Selamat malam,” kata Halifie sebelum masuk ke dalam rumah.
Cartaz Amani hanya memandang pintu rumah Halifie yang sudah tertutup. Perlahan-lahan, dia membuka pintu rumahnya, lalu melangkah masuk. Langkah Cartaz Amani terhenti di ruang tamu.
Dia yang pada mulanya ingin masuk ke dalam bilik, terus melencongkan badannya ke arah dapur. Kabinet dibuka. Peti pertolongan cemas dicari. Setelah jumpa apa yang dicari, Cartaz Amani keluar semula dari rumahnya. Niat di hati ingin memberi lelaki itu ubat untuk mencuci luka.
Tatkala Cartaz Amani sudah berada di depan rumah Halifie, dia jadi buntu pula. Tidak tahu bagaimana nak beri Halifie ubat ni. Beberapa saat kemudian, Cartaz Amani mendapat idea. Peti pertolongan cemas diletakkan di atas lantai, betul-betul depan pintu pagar rumah Halifie.
Loceng rumah Halifie ditekan beberapa kali dan bila dia mendengar bunyi dari dalam rumah, cepat-cepat dia melarikan diri ke dalam rumahnya. Sempat juga dia mengintai melalui pintu rumahnya. Ingin memastikan Halifie mengambil ubat itu. Tanpa sedar, bibirnya mengukirkan senyuman.

** Bab terakhir di blog. Novel ini sudah pun diterbitkan. Tengok cover die, comel tak... Kalau awak semua nak tahu kesudahan Halifie dan Cartaz Amani, jemput-jemputlah dapatkan novel ini.  (Ok, saya akan post entry untuk details cerita ini. Sat naa~~~)


Saturday, January 12, 2013

CSM : Mint 15



Leganya rasa bila dapat berbaring di atas katil sendiri. Itulah yang dirasai oleh Cartaz Amani. Letih sungguh dia hari ini. Kelasnya penuh hari ini. Sepatutnya, hari ini kelas dia bermula pada jam 10.30 pagi tetapi Madam LY atau nama sebenarnya Linda Yusoff buat kelas ganti pula pada jam 8.30. Empat jam belajar Calculus. Memang stress!
Disebabkan Madam LY membuat kelas ganti, dari pukul 8.30 pagi sehingga pukul 4 petang, Cartaz Amani terpaksa menghadiri kelas. Tamat sahaja kelasnya pada pukul 4 petang tadi, dia terpaksa ke perpustakaan pula bersama Lela, Izzrinda dan Hafiz untuk berbincang tentang projek mereka.
Perpustakaan Tun Abdul Razak 4 menjadi pilihan mereka berempat. Dekat, mudah dan selesa untuk berbuat perbincangan. Lela dan Izzi yang beri cadangan untuk membuat perbincangan di situ. Kata mereka, dekat dengan Kolej Melati, kolej kediaman mereka. Cartaz Amani dan Hafiz hanya mengikut sahaja.
Tanpa sedar, Cartaz Amani sudah terlelap. Baju kurung masih lagi tersarung di badannya. Cuma tudung sahaja yang sudah ditanggal.

“Astaghfirullahal Adzim…”
Farah yang berniat ingin mengajak Cartaz Amani untuk makan malam di luar selepas Maghrib mengucap panjang melihat Cartaz Amani yang sedang terlena.
“Wei, Cartaz… bangunlah anak dara oi. Boleh pulak kau tidur time Maghrib,” kejut Farah. Badan Cartaz Amani digerak-gerakkan apabila mata gadis itu masih tertutup.
“Bangunlah Cartaz oi…,” kejut Farah lagi.
Terpisat-pisat Cartaz Amani membuka matanya. “Pukul berapa ni?” tanya Cartaz Amani antara dengar tak dengar.
“Dah pukul 7.20 minit. Kejap lagi azan. Kau ni… tahulah kau tu tengah cuti. Tapi, tak elok tau tidur time macam ni. Dah… bangun. Pergi mandi,” bebel Farah.
Cartaz Amani menggaru kepalanya. “Hmm, penatlah…”
“Pergi mandi. Kejap lagi, segarlah badan kau tu. Ha… kau nak ikut kita orang makan tak? Lepas solat, aku dengan Emma nak makan asam pedas yang sederet dengan Restoran Hakim tu.”
Cartaz Amani turun dari katilnya. Tuala mandi yang tersangkut di dinding dicapai. “Hmm, yelah… aku ikut,” jawab Cartaz Amani sebelum menghilang ke dalam bilik air.
Farah terus bangkit dari katil dan kembali ke biliknya.
Sementara ingin menunggu Farah dan Emma menunaikan solat, Cartaz Amani yang sudah bersiap duduk melunjur kaki di atas katil sambil membaca buku agama yang dipinjam dari Farah. Sedang dia khusyuk membaca, Emma muncul di muka pintu.
“Beb, Lifie nak jumpa kau,” beritahu Emma.
Berkerut dahi Cartaz Amani. Dah kenapa pula lelaki itu ingin berjumpanya. “Asal wei?”
“Manalah aku tahu. Dia cakap dia nak jumpa kau. Pergilah. Dah lama dia tekan loceng. Kau tak dengar ke?”
“Tak pun,” kata Cartaz Amani yang sudahpun turun dari katil dan meletakkan buku di atas meja sisi katil.
Dengan langkah bersahaja, Cartaz Amani menuju ke pintu rumah. Apabila sudah tiba di pintu rumah Cartaz Amani nampak Halifie sedang memandang ke arah luar, meninjau pemandangan di waktu malam. Lantas, gadis itu terus berdeham. Dia kemudian pura-pura memaniskan wajahnya.
“Ya, Encik Halifie… Ada apa awak nak jumpa saya?” soal Cartaz Amani selembut dan sesopan yang boleh.
Halifie memusingkan badannya. Bibirnya tersenyum kecil mendengar bicara Cartaz Amani. Dia tahu gadis itu tidak menyukai kehadiran dia di sini.
“Awak nak keluar ke?” soal Halifie apabila melihat Cartaz Amani sudah siap bertudung. Soalan Cartaz Amani dibiarkan tidak berjawab.
Cartaz Amani tayang muka bosan. “Kalau saya nak keluar pun… ada masalah ke dengan awak?”
“Eh, mestilah…,” jawab Halifie selamba.
“Dah kenapa pula? Suka hati saya lah kalau saya nak keluar. Apa masalahnya pula?” tanya Cartaz Amani tidak puas hati.
Halifie menggaru kepalanya yang tidak gatal. “Ayah dan ibu ajak kita makan malam dengan mereka,” beritahu Halifie, berterus terang.
Sebaik sahaja mendengar bicara Halifie, Cartaz Amani terus bercekak pinggang. “Amboi amboi… belum apa-apa lagi, awak dah panggil ibu saya, ibu eh? Banyak cantik!”
“Lah… salah ke Cik Cartaz oi… Ibu awak yang suruh saya panggil dia ibu. Kalau awak ada masalah dengan itu, apa kata awak cakap sendiri dengan ibu awak,” balas Halifie.
Jam dipergelangan tangan dikerling. “Hmm, cepat sikit. Lambat pula kita sampai nanti. Janji nak jumpa kat sana 8.30 malam,” gesa Halifie.
“Eh, siapa cakap saya nak ikut awak? Lagipun ibu tak cakap apa-apa pun. Ha… awak tipu saya eh?”
Halifie sudah mula bosan melayan karenah Cartaz Amani. Suka sahaja bersangka buruk dengannya. Apa kejadah dia nak tipu minah sombong tu.
“Kalau awak tak percaya, awak call ibu awak sendiri,” kata Halifie geram.
Cartaz Amani mencebikkan bibir. Makin berapi si Halifie dibuatnya apabila Cartaz Amani menanyangkan muka selamba dia. Tiada tanda-tanda gadis itu akan mengikutnya.
“Fine! Kalau awak tak nak ikut saya, awak jawab sendiri dengan ibu awak. Malas saya nak jawab kalau dia tanya kenapa awak tak nak ikut saya.”
“Eleh, kereklah awak ni! Cakap jelah saya ada hal, cakap saya keluar dengan Farah dan Emma. Lagipun kita orang memang dah berjanji nak keluar makan,” ujar Cartaz Amani.
Hakikatnya dia malas nak naik satu kereta dengan Halifie lagi. Cukuplah sekali. Selagi dia boleh elak, dia akan elak.
“Kenapa pulak saya nak cakap macam tu? Rasanya lebih menarik kalau saya kata kat ibu awak yang awak tak nak naik kereta dengan saya. Sebab minah sombong macam awak ni memang tak suka naik satu kereta dengan musuh dia kan? Bila terdesak je si minah sombong ni sanggup terima bantuan dari musuh dia. Kalau tak, jangan haraplah dia nak bermanis muka dengan musuh dia,” sindir Halifie selamba.
Terjengil mata Cartaz Amani mendengar sindiran Halifie. Jari telunjuknya terus naik, menuding ke arah Halifie. Reaksi Cartaz Amani hanya mengundang tawa Halifie. Semakin geram Cartaz Amani dibuatnya.
“Lebih baik awak pergi sekarang. Menyakitkan hati betul. Psycho!” marah Cartaz Amani.
“Kenapa tu Cartaz?” teriak Farah sebaik sebaik sahaja mendengar suara Cartaz Amani yang sedang marah-marah.
Halifie masih lagi tergelak. Suka benar hatinya dapat mengenakan perempuan sombong di hadapannya. Tatkala matanya ternampak Farah yang sedang berjalan, dia terus mengukir senyum.
“Kenapa ni?” tanya Farah lagi sebaik sahaja berdiri di sebelah Cartaz Amani.
Cartaz Amani menjeling Halifie. “Mamat ni ha… Suka hati dia...”
“Farah… saya ni datang sini dengan niat yang baik. Ibu kawan awak ni suruh saya bawa kawan awak ni makan dengan kami. Tapi dia tak nak. Dia ingat saya tipu dia. Buat apalah saya nak tipu kan Farah… Saya cakap yang benar aje. Tiada yang benar selain yang benar-benar belaka. Memang ibu dia nak kami makan sekali dengan dia dan ayah saya,” sampuk Halifie. Sempat pula dia bergurau dengan Farah.
Farah tergelak mendengar gurauan Halifie. Kemudian, dia memandang Cartaz Amani. “Lah… asal kau tak nak pergi Cartaz? Pergi jelah. Ibu kau yang ajak kan.”
Erk!! Cartaz Amani rasa nak bunuh diri je bila dengar kata-kata Farah. “Tapi aku kan dah janji nak keluar makan dengan kau.” Dia memberi alasan, cuba melarikan diri daripada mengikuti Halifie.
“Eh… tak apalah. Aku boleh makan dengan Emma. Kau ni pun… Ibu kau yang ajak tu kan, bukannya orang lain,” balas Farah selamba.
Cartaz Amani tersengih sinis. “Ya, Farah… memang ibu aku yang ajak…” Cartaz Amani mendekatkan bibirnya ke telinga Farah. “Tapi aku tak nak naik kereta dengan dia, sengal!” marah Cartaz Amani dengan nada berbisik.
Farah turut tersengih. Kemudian, dia memandang Halifie. “Okeylah, Lifie… Jaga kawan saya ni baik-baik ya. Jangan balik lambat sangat. Bye Cartaz. Have fun!”
Bibir Cartaz Amani diketap geram sambil memandang Farah. Adoi, Farah ni… Cartaz Amani rasa nak cekik-cekik je kepala Farah saat ini. Farah hanya tersengih-sengih.
“Apa yang awak tunggu lagi tu Cartaz? Jomlah… Saya tak nak ibu dan ayah tunggu kita sebab awak yang terhegeh-hegeh ni,” kutuk Halifie.
Dalam keadaan rela dalam terpaksa, Cartaz Amani mengikuti langkah Halifie dengan penuh rasa bengang. Bengang pada Farah, bengang pada Halifie. Cartaz Amani mengeluarkan iPhone 4s dari beg sandangnya. Jari-jemarinya laju menyentuh skrin. Bersama mimik muka yang geram, Cartaz Amani menghantar mesej kepada Farah.
Halifie menjeling Cartaz Amani yang sedang ralit menyentuh skrin telefonnya. Hati kecilnya dicuit rasa lucu melihat riak wajah Cartaz Amani. Tanpa dapat ditahan, dia melepaskan tawa. Waktu itu mereka baru sahaja keluar dari lif.
“Awak ni dah kenapa? Gelak tiba-tiba… dah lah ketawa macam hantu. Scary betul,” luah Cartaz Amani.
Makin galak Halifie tergelak. Langkahnya santai menuju ke kereta. Cartaz Amani berasa jengkel mendengar gelakan Halifie. Pun begitu, dia tetap mengikut langkah Halifie, menuju ke kereta lelaki itu.
“Kesian betul awak ni kan… Terpaksa naik kereta musuh awak ni,” kata Halifie selamba sewaktu mula memandu kereta keluar dari petak parkir.
Cartaz Amani menjeling Halifie tajam. “Awak ni dah kenapa eh? Suka sangat cari fasal dengan saya. Menyakitkan hati!”
Halifie hanya tergelak. Dia sendiri tidak tahu kenapa dia suka sakitkan hati gadis disebelahnya. Mungkin sebab gadis itu selalu cari fasal dengannya. Ya, mungkin itulah sebabnya. Halifie tersenyum kecil kemudian dia menumpukan pemerhatiannya pada jalan raya.
Sewaktu keretanya berhenti di lampu isyarat, Halifie menjeling ke arah Cartaz Amani. Gadis itu sedang asyik bermain games di iPhone gadis itu.
“Wah, boleh tahan juga minah sombong ni. Pakai iPhone tu. Ni mesti awak beli pakai duit PTPTN kan?” Selamba sahaja Halifie berkata-kata.
Cartaz Amani mencebik. Tak habis-habis lagi nak kenakan aku lah mamat senget ni, gerutu Cartaz Amani dalam hati. Dia terus memusingkan badannya, menghadap Halifie. Sebelum itu sempat dia menekan ‘Pause’ pada skrin iPhone 4s.
“Tolong sikit ya, Encik Halifie. Memanglah saya tahu saya ni tak mampu nak beli iPhone yang mahal ni, tapi saya tak adalah teringin sangat pakai iPhone sampai guna duit PTPTN saya. And for your information, iPhone ni… ayah awak yang bagi saya, hadiah birthday saya.”
Halifie tersenyum mengejek. “Oh… ayah lah yang bagi awak tu. Well, saya pun dapat iPhone juga. Tapi warna hitam.” Lelaki itu terus menunjukkan iPhone 4s miliknya.
Cartaz Amani membuang pandang. Malas nak layan lelaki tu. Dia tak tanya pun, sibuk je nak beritahu.
Kereta kembali meluncur di atas jalan raya sebaik sahaja lampu isyarat bertukar merah. Halifie memandang hadapan. “Speaking of birthday present, awak suka jam tangan yang saya bagi tu?”
Terpinga-pinga Cartaz Amani seketika. Tidak lama kemudian, baru dia teringat jam tangan Guess yang tiada nama pemberinya. Cartaz Amani menelan air liur. Betullah dia yang bagi aku jam tu, kata Cartaz Amani dalam hati.
Tangan Cartaz Amani yang berada di atas paha, dijeling Halifie. “Tak pakai pun… Awak tak suka ke?”
“Isy, tolonglah… malas saya nak pakai jam yang musuh saya bagi. Geli!”
“Amboi! Sedapnya mulut awak tu bercakap eh… Sekurang-kurangnya, saya ada juga bagi awak hadiah. Awak tu… habuk pun tak ada,” kutuk Halifie.
“Hey…! Hello!!” Tangan Cartaz Amani diawang-awangkan ke udara. “Awak tu siapa yang saya kena bagi hadiah? Last I checked, seorang musuh tidak beri hadiah kepada musuh dia. Unless… dia bagi hadiah yang menggelikan. Awak nak ke Lifie? Saya bagi awak katak… nak tak?”
Halifie ketawa sinis. Soalan Cartaz Amani dibiarkan sepi. Terasa penat pula bertekak dengan minah di sebelahnya. Boleh tahan pedas juga bicara si Cartaz Amani ni. Daripada dia seronok mengenakan Cartaz Amani, kini dia pula yang geram. Kalau macam tu, lebih baik dia diam.
Cartaz Amani menghembus nafas panjang. Dia juga turut berasa letih bertekak lidah dengan Halifie. Penatnya petang tadi belum hilang lagi. Cartaz Amani membetulkan posisi duduknya supaya lebih selesa. Tangannya memeluk tubuh dan kepalanya memandang ke luar tingkap.
“Kita nak makan kat mana eh?” tanya Cartaz Amani dengan nada mendatar setelah lama berdiam diri. Bicara gadis itu memecahkan kesunyian di dalam kereta.
“Adalah… Kalau saya cakap pun, awak bukannya tahu,” jawab Halifie dengan nada yang sama.
Kerek betullah mamat ni, kutuk hati Cartaz Amani. “Steak House ke?” teka Cartaz Amani sementelah Halifie melalui jalan yang sama ke restoran Steak House.
Halifie menarik muka masam. “Awak tak bosan ke asyik makan dekat restoran ayah je? Tekak saya ni dah tak boleh terima tau. Sesekali tak apalah jugak.”
“Hah? Restoran ayah? Maksud awak restoran Uncle Is?”
Halifie memandang Cartaz Amani sekilas. Jelas gadis itu terkejut. “Yelah… takkan awak tak tahu kut?”
Cartaz Amani menggelengkan kepalanya. “Tak… Saya tak tahu. Maksud awak, Uncle Is owner Steak House?”
Halifie mengangguk. “Apalah awak ni… hal kecil macam ni pun awak tak tahu. Entah-entah banyak lagi pasal ayah saya yang awak tak tahu kan?”
Cartaz Amani terdiam. Tidak tahu ingin menjawab apa. Rasanya ada betul juga kata-kata Halifie. Masih banyak lagi hal tentang Encik Iskandar yang dia tidak tahu.
 “Cartaz, Cartaz… Cubalah ambil tahu sikit. Tak lama lagi ayah saya bakal jadi ayah awak, sebahagian keluarga awak. Tengok macam saya ni… Saya tahu banyak perkara tentang ibu. Apa yang ibu suka, tak suka…”
Bibir Cartaz Amani diketap. Ya Allah, sempat pula mamat ni puji diri sendiri. Sengal! 

** last chapter on blog will update soon... Jangan lupa dapatkan novel ni di pasaran. InsyaAllah hujung bulan ni mula dijual ;)