Monday, April 25, 2011

My-Bloody-Hell-Senior! 2

Alamak! Aku dah lambat ni. Dah pukul 9.30 pagi. Latihan start pukul 9. Haisy… Terbangun lambat pulak aku hari ni. Tulah Dira… siapa suruh tidur lepas Subuh tadi.

Aku terus melangkah masuk ke dalam bilik kelab kami. Kaki ku terus melangkah ke kerusi kosong yang berada di sebelah Lela. Namun, belum sempat aku melabuhkan punggungku, satu suara menegurku.

“Nadira Ismail!” panggil presiden kami. Siapa lagi kalau bukan senior Farhan.

Langkahku mati di situ. Aku memalingkan wajah, menghadapnya. Alamak! Tegangnya muka dia. Tak macam semalam. Cis… pasti malapetaka akan menimpa aku.

“Ni salah seorang yang tak berdisplin dalam kelab kita. Sudahlah semalam dia ponteng, lepas tu hari ni dia datang lambat pula. Apa nak jadi? Saya tak nak awak ikut perangai dia. Saya dah cakap awal-awal lagi… Kalau kamu nak masuk kelab ni, kamu kena bagi full commitment. Jangan main-main,” kata senior Farhan tegas.

Aku mengigit bibir. Muka aku dah merah nie. Malu la wei. Semua orang pandang kot. Yang si Farhan ni pun satu… Aku backhand karang. Selamba dia je nak kutuk aku.

“Nadira!” panggil senior Farhan lagi.

“Ya, presiden,” sahutku perlahan.

“Kenapa awak datang lambat?”

Aku tersengih-sengih. “Sorry, presiden.. terbangun lambat,” jawabku jujur.

“Bangun lambat??”

Aku mengangguk perlahan.

“Jumpa saya lepas ni di padang,” arah senior Farhan tegas.

Kemudian, dia memandang ke arah lain. “Okey.. yang lain boleh teruskan latihan. Kita ada seminggu je lagi untuk practice. Ingat tue. Linda, awak conduct latihan hari ni. Saya nak settlekan masalah dengan Nadira.”

Lela menarik lenganku. “Wei, asal kau lambat?” soal Lela separuh berbisik.

“Kan aku dah cakap… aku bangun lambat.”

“Tulah… siapa suruh kau balik rumah. Balik je la hostel. Tahu la rumah kau dekat,” rungut Lela.

Sengaja aku tidak pulang ke hostel semalam. Aku tak bersedia nak jumpa Lela dan Izzi semalam.

“Amacam date kau semalam?? Mesti syok kan? Sampai bangun lambat…,” usik Lela.

Aku garu kepalaku yang dilapik dengan selendang. “Weh… Aku chow dulu ar. Tu… presiden nak jumpa aku,” dalihku.

Tanpa menunggu respon dari Lela, aku terus mengatur langkah.

Dari jauh aku lihat senior Farhan sedang berdiri di bawah pokok. Hisy, apa yang dia nak buat nie? Cuak pulak aku. Muka dia tegang. Menakutkan betul. Takkan dia nak suruh aku lari kat padang nie kot.

Aku berdehem setelah berada di belakang senior Farhan. Pandanganku dihalakan ke bawah.

Senior Farhan hanya berdiam diri. Dia masih lagi memandang depan.

Ni, apa kes pulak? Diam jer. Lenguh kaki aku berdiri lama-lama kat sini. Aku berdehem lagi. Kali ini, senior Farhan memandangku sekilas.

Wa seh! Muka dia dah tak tegang la. Dah manis. Pelik, pelik… Sekelip mata berubah. Kenapa yerk?

“Nah…,” ucap senior Farhan sambil menghulurkan sesuatu.

Aku melihat benda yang berada di dalam pegangannya. Kotak hadiah la!

“Erk.. untuk apa?” soalku bodoh.

“Semalam kan birthday kau… Aku belikan lah hadiah untuk kau. Kalau aku tak beli, kau kata aku kedekut.”

Aku menjongketkan kening. Apa kena mengena pulak. Ada aku kisah ke kalau dia tak bagi aku hadiah? Macam lah kami ni rapat sangat.

“Eh… takpelah presiden.. Saya tak kisah pun. Kalau presiden tak bagi saya hadiah, saya tak cakap pun presiden ni kedekut.”

Senior Farhan memalingkan badannya. Tegak menghadapku. “Tak payah panggil aku presiden. Kita kan kat luar. Panggil aku presiden bila kat dalam bilik tu jer.”

Aku angguk kecil. “Baik presiden.”

Senior Farhan mendengus. “Tengok….”

“Tengok apa?”

“Kau panggil aku presiden lagi. Hisy…”

“Oh… sorry, sorry.”

Pelik betul la si Farhan nie. Apa yang dia nak sebenarnya ekh? Aku ingat dia nak marah aku tadi.

“Ambiklah hadiah kau nie.”

“Tak naklah. Nanti girlfriend…” Erk, nak panggil dia apa ekh? Awak? Kau? Senior? Abang? Yuck… Mana aku tau nak panggil dia apa? Selama ni panggil presiden jer. Aku tak pernah jumpa dia kat luar melainkan semalam. Tu pun terserempak. Kebetulan je kami berada di tempat yang sama.

Senior Farhan memandangku, menunggu aku melafazkan bait seterusnya.

“Nanti girlfriend kau marah aku pulak. Kau bagi jelah hadiah tu kat dia.” Hah… Kau-Aku jer… kan senang? Dia pun asyik ber’Aku-Kau’… hehehehe…

“Dia tak kan tahu punya. Ambiklah…,” ucapnya.

Aku geleng. “Tak nak….”

“Kalau kau tak nak, aku baling hadiah nie,” ugut senior Farhan.

Aku memandangnya, seolah-olah mencabar dia. Dia mengigit bibir. Kemudian, dia mula bersedia untuk melemparkan kotak hadiah itu ke tengah padang.

“Eh… jangan-jangan,” tegahku. “Bak sini lah. Membazir jer kalau buang.”

Senior Farhan tersenyum lebar. “Kan senang…”

Aku mencebik. Hadiah di tangannya ku ambil. “Lebih baik aku bagi Izzi hadiah nie. Next week, birthday dia,” ucapku selamba.

“What??”

Aku tersengih-sengih.

“Tak boleh!! Kau tak boleh bagi dia.”

“Kenapa pulak?”

“Sebab aku tak bagi…”

“Well, hadiah ni milik aku sekarang. Suka hati aku la nak buat apa. Kau tak boleh halang aku.”

Senior Farhan memandangku geram. “Aku beli hadiah ni untuk kau. Bukan untuk Izzi or anyone else. Don’t you know how to appreciate it?” soal senior Farhan seakan marah.

Selepas menghabiskan ayatnya, senior Farhan terus berlalu pergi.

Lah… marah ke? Atau merajuk? Leceh betul lah mamat seorang nie. Aku bukannya apa. Senior Farhan tu dah la popular. Lepas tu, girlfriend di, si Syakila tue… Siapa tak kenal dia. Kalau ada orang cuba pikat si Farhan, dia kerjakan perempuan tu cukup-cukup. Erk, sebenarnya dia tak de la pukul ke, lempang ke… cuma dia akan lawan guna mulut. Dia akan suruh perempuan tu stay away from Farhan. Cara dia agak lembut tapi terselit kekasaran. Aku tahu la. Izzi pernah cerita.

Al-kisahnya macam nie… Satu hari ni, ada la junior baru, minat gila kat senior Farhan. Siapa tak minat si Farhan nie. Handsome wei. Kacukan mat saleh. Rambut dia perang sikit tau. Asli punya. Aku pun minat si Farhan nie. Tapi minat biasa je lah. Tak adalah kemaruk sangat. Sebab dulu aku kan ada Syakir. Huhuhu… Sedih pulak bila sebut nama dia.

Okey, okey… Balik semula pada cerita asal. Junior yang minat pada Farhan nie, tak silap aku nama dia Fazira. Si Fazira ni dengan beraninya jumpa si Farhan. Dia nak ajak si Farhan temankan dia tengok wayang. Memang berani betullah si Fazira ni kan. Lepas tu, bila si Syakila dapat tahu, terus jer dia pergi cari si Fazira. Nak tahu dia kata apa?

‘Hey, Fazira kan?’ soalan pertama dari Syakila, lembut je dia soal. ‘Akak dengar Fazira minat Farhan Iskandar. Betul ke? Hmm… Fazira kenal kan siapa akak? Akak bukan nak cari gaduh dengan Fazira… tapi akak nak bagi nasihat sikit. Dia tu kepunyaan akak. Kami dah lama bersama. Tak payahlah Fazira buang masa nak pikat dia. Sebab dia tak akan layan. Kalau dia layan pun, dia just simpati pada Fazira. Dia kan peramah. Tu la masalah dia. Peramah sangat. Mana orang tak salah faham. Akak bukan apa Fazira… akak tak nak Fazira makan hati. Lagipun, as a human being, akak pun tak suka orang kacau Farhan. Kalau Fazira berada di tempat akak, apa Fazira rasa. Carilah orang lain.’

Lembut je kan cara si Syakila ni warning. Hahaha. Sebenarnya, dia tak suka orang ganggu si Farhan. Alah… normallah tue. Mesti dia jeles. Tapi kan, aku rasa tak perlu lah nak warning nie. Hehehe. Macam si Syakila ni takut jer si Farhan tinggalkan dia. Kalau dia yakin Farhan sukakan dia, biar jelah. Takkanlah Farhan nak dump dia kalau betul si Farhan tu sayang dia, kan? Kan? Eh, memandai je aku nie. Tapi apa-apa pun ini kisah setahun yang lepas. Sekarang aku tak tahu lah. Tak dengar sebarang gossip pasal dorang pun. Hehe. Entah-entah dah putus.

Aku masuk semula ke dalam bilik kelab kami. Waktu itu Team A sedang berdebat dengan Team B. Aku duduk di sebelah Lela. Kami menjadi penonton sementara menunggu giliran kami berdebat.

Sempat juga aku mencari kelibat senior Farhan. Saja je nak tengok dia. Okey atau tak. Tapi tak jumpa pulak. Hehe. Tiba-tiba Lela menyiku lenganku.

“Wei, ceritalah pasal date kau,” gesa Lela.

Aku mendengus. “Tak ada yang special pun. Kitorang dah putus. Puas hati?” soalku geram. Rimas pulak aku bila si Lela asyik soal aku jer.

“Putus?” soal Lela sedikit menjerit.

Natijahnya semua orang pandang kami. Dan waktu itulah aku perasan senior Farhan yang sedang berborak dengan Khairil. Dia menjeling ke arah kami sebab kami sudah berbuat bising.

“Asal kau jerit? Kan presiden dah marah… Adui, kau nie…”

“Sorry, sorry… Aku terperanjat la wei… Korang dah putus? Kenapa?”

“Alah… normallah…”

“Normal kau kata… Kau okey ke nie?” soal Lela risau.

“Kau tengok aku tak okey ke?” soalku pula.

Lela kerut dahi. “Aku tengok okey jer… tapi takkan kau cool jer? Wei, dia dah tinggalkan kau la. Takkan hati kau ni keras macam batu… kau tak sedih ke wei.”

Ni yang aku lemah nie. Si Lela ni memang la. Ingat aku ni stone cold ker? Mestilah aku sedih. Berkotak-kotak tisu aku guna semalam. Selamat mata aku tak bengkak hari ni. Tapi takkan aku nak tunjuk kat dia yang aku sedih sebab Syakir tinggalkan aku. Jatuh la saham aku sebagai budak tough.

“Wei, kalau kau nak nangis, kau nangis jer. Aku ada. Aku tahu kau sedih. Kau lepas jelah apa yang kau rasa. Aku tahu kau sayang sangat pada Syakir tue.”

Aku tepuk peha Lela. “Bengong la kau.”

“Lela... kalau nak borak sila keluar,” tegur senior Farhan keras.

Terus terdiam si Lela. Aku menarik nafas lega. Thanks a lot Farhan sebab selamatkan aku dari si Lela nie. Kalau si Lela cakap lagi tadi, dah tentu air mata aku ni mengalir dengan derasnya. Aku tengah kuatkan hati aku nie. Janganlah ingatkan aku pada Syakir. Tolonglah.

My-Bloody-Hell-Senior! 1

Sudah ku duga, detik ini pasti akan terjadi. Sudah ku agak, semua ini pasti akan menjadi kenyataan. Aku masih melangkah tanpa hala tuju. Entah untuk kali ke berapa, aku melepaskan keluhan. Kenapa? Kenapa dia sanggup buat aku macam ni? Kenapa dia pilih hari ini untuk memberitahuku? Kenapa? Lupakah dia? Hari ini merupakan hari ulang tahun ku yang ke-21.

Disebabkan dia, seminggu aku berada dalam keadaan tidak tentu arah. Disebabkan dia, aku mula mencari pakaian yang sesuai untuk temu janji kami hari ini. Disebabkan dia, aku sanggup ponteng latihan debat di kolej. Semata-mata untuk berjumpa dengan dia, aku sanggup lakukan apa saja. Tetapi…. Ini balasan yang aku dapat.

Seminggu yang lepas, dia mengajakku untuk berjumpa. Hatiku melonjak gembira tika itu. Mana taknya, sudah empat bulan kami tidak ketemu. Maklumlah, dia kini berada di Perak, melanjutkan pelajaran di sana sedangkan aku… Aku masih di sini, di negeri kelahiranku, Melaka. Jarak yang jauh membuatkan hubungan kami semakin renggang.

Handphone? Ya, aku sedar dan aku tahu, kami boleh saja saling menghubungi, kalau tak pun, mesej. Tapi… Entahlah… Mungkin masing-masing sibuk.

Syakir. Sudah empat tahun kami menjalinkan hubungan. Sejak bangku sekolah lagi. Aku sangat menyayangi dirinya. Empat tahun bukan satu tempoh yang pendek. Dalam sekelip mata, status ku berubah. Dari ‘In a Relationship’ kepada ‘Single’.

Arghh!! Aku rasa ingin menjerit saja. Aku tahu… waktu ini pasti akan tiba. Aku tahu… saat ini pasti akan menjelma. Saat di mana dia memutuskan hubungan kami. Sikap dingin dari dia menunjukkan dia sudah bosan denganku. Aku sedar. Dia sudah jarang menghubungiku. Kalau aku call pun, dia diam jer. Tak bagi respon sangat. Aku bagi mesej pulak, dia jarang balas.

Tapi, kenapa dia memilih hari ini? Kenapa?

Sejam yang lepas…

“Dira, saya rasa lebih baik saya berterus terang dengan awak,” ucap Syakir perlahan.

Aku baru saja melabuhkan punggung. Senyumanku yang mekar makin menghilang apabila mendengar nada Syakir yang seakan-akan ingin mengkhabarkan berita buruk. Aku mula cuak. Namun terselit juga, satu teori. Adakah dia ingin kenakan aku? Maklumlah, hari ni kan birthday aku.

Aku cuba berlagak selamba. “Apa dia?”

Entah mengapa, aku tidak boleh menahan diriku dari senyum. Gembira sangat sebab dapat jumpa dia kot. Makin handsome. Hehe. Untuk menyembunyikan senyumanku yang ‘over’, aku memandang ke tempat lain.

“Saya rasa lebih baik kita tamatkan hubungan kita.”

Spontan, aku memandangnya. Hilang terus senyumanku. Mataku sedikit membesar. Namun, seketika kemudian, aku mula mengukirkan senyuman. Mesti Syakir nak kenakan aku.

“What do you expect?” soalku selamba.

Syakir merenungku pelik. “Hah??”

Aku gelak halus. “Well, awak nak saya buat reaksi yang macam mana? Terkejut, marah, sedih?”

Syakir kelihatan masih blur.

“Syakir, Syakir… Saya dah lama kenal awak lah… Stop it! Jangan nak mainkan saya,” sambungku lagi.

“I’m serious, deadly serious!” ucap Syakir tegas sambil menatap mataku.

Entah kenapa, aku mula rasa lain. Pandangan mata Syakir. Aku tahu maksud pandangan itu. Pandangan di mana dia serius, tak main-main. Dadaku mula berdebar.

Aku menarik nafas. “Okay… so, awak serius sekarang? Awak nak kita putus? Seriously?” soalku. Nadaku sudah berubah.

Syakir pantas mengangguk.

Aku memandang Syakir, lama. Aku cuba berlagak cool. Bibir diketap, menahan diriku dari mengalirkan air mata. Setelah lama merenung dia, aku menarik nafas, mencari kekuatan.

“Kenapa?”

Syakir menarik nafas dalam. “I don’t know.. Its just that….”

“Awak ada perempuan lain?” soalku selamba.

Syakir terdiam. Lama.

“Dira… I’m so sorry… Saya nak cakap dengan awak face to face pasal hal ni, sebab saya nak jelaskan pada awak yang―”

“Awak tinggalkan saya sebab perempuan lain?” potongku.

Syakir geleng. “No! Bukan sebab dia… Dira, let me be honest. Actually, hubungan kita dah hambar. Awak pun sedar kan. Kita jauh. Saya―”

Aku tersenyum sinis. “Tak apa, Syakir. Saya faham. Tak payah explain. So, antara kita dah tak ada apa-apa. Better I make a move. Assalamualaikum.”

Aku terus bangun dan keluar dari restoran Station Kopitiam. Tidak betah aku berlama di situ. Mahu saja air mataku gugur. Aku tidak mahu dia melihat air mataku. Pasti dia akan bersimpati padaku.

Aku memandu ke Dataran Klebang. Sengaja aku tidak pulang terus ke kolej. Malas aku. Pasti saja Izzi dan Lela akan bertanyakan temu janjiku dengan Syakir. Malu aku pada Izzi dan Lela. Beria-ia aku bersiap pagi tadi, semata-mata ingin bertemu Syakir.

Macam mana nak cakap pada Izzi dan Lela?

‘Aku dah putus….’

‘Aku dengan Syakir dah tak ada apa-apa. Kami kawan jer.’

Haisy… Malas lah aku nak fikir. Balik nanti, baru aku fikir.

Setelah memakirkan kereta Satria Neo-ku, aku melangkah keluar. Cuaca agak mendung hari ini. Perlahan-lahan, aku melabuhkan punggungku di atas pasir. Mataku memandang ke arah laut. Aku cuba mengosangkan fikiranku.

Satu minit, dua minit, tiga minit….

Air mataku mengalir jua. Argh… ini yang ku benci. Kenapa perlu aku menangis? Tak guna kau, Syakir… Selamba je kau minta putus dengan aku. Aku benci kau Syakir. Aku setia kat kau, tapi kau main-mainkan aku. Geramnya aku.

Kenapa tadi aku tak marah dia? Kenapa aku blah macam tu je? Sepatutnya aku maki hamun si Syakir tak guna tu. Aku benci Syakir, benci!!!

Aku menekup mukaku dengan tangan. Walaupun hatiku hebat mengutuk Syakir, namun air mata ini tetap degil. Tetap mahu mengalir. Aku benci Syakir sebab buat aku menangis.

Setelah lama aku berkeadaan seperti itu, aku mengangkat wajahku. Sisa air mata, aku seka perlahan-lahan. Nafas ditarik dalam seolah-olah mencari kekuatan, dan perlahan-lahan aku hembuskan.

“Kau nangis ke?” soal satu suara.

Aku terkedu. Pantas aku menoleh. Terlopong mulutku tatkala mataku melihat sekujur tubuh milik senior Farhan, Presiden Kelab Debat di kolejku.

“Asal kau nangis?” soal senior Farhan.

Aku memandang depan semula, cuba berlagak biasa. Senior Farhan sudah pun duduk di sebelahku.

“Lela kata kau demam. Okey je aku tengok. Tak macam orang demam pun. Tapi macam orang baru mati laki,” seloroh senior Farhan.

Aku menelan air liur. Adui… Kantoi… Apa aku nak jawab kalau senior Farhan tanya kenapa aku tak pergi latihan debat tadi? Mati aku! Jalan yang terbaik adalah mendiamkan diri. Maka, aku hanya membisu.

Senior Farhan menolak bahuku perlahan. “Kau kenapa? Sedih semacam jer.”

“Tak ada apa-apalah…,” jawabku perlahan.

“Tipu!! Beria-ia aku tengok kau nangis tadi…”

Aku menoleh ke arahnya. “Mana ada… memandai je cakap orang nangis. Ni Dira la… Dira mana pernah nangis.”

Senior Farhan tergelak kecil. “Ceh!! Tak pernah nangis konon! Habis tu, yang tadi tu apa? Ketawa?”

“Hisy… orang dah cakap dah… orang tak nangis. Degil betul la..,” bentakku.

“Kalau tak nangis, kenapa mata tu merah? Masuk habuk?” tempelak senior Farhan.

Aku terkelu.

“Takkan nak cakap pedih sebab potong bawang kot?” sindir senior Farhan.

Aku terus bangun. Malas nak layan. Banyak-banyak tempat, kenapalah dia pilih untuk ke sini. Cis… tak guna… Dia nampak aku nangis.

“Nak pergi mana tu?” soalnya sedikit kuat.

“Balik!”

“La… cepatnya balik… Meh la nangis lagi… boleh aku pujukkan.”

Aku terus berpaling dan memandang senior Farhan yang sedang tersengih. Tajam mataku menikam wajahnya. Geram betul aku dengan dia. Sudah la aku geram dengan si Syakir. Nampaknya, senior Farhan sengaja mengundang marahku.

“Whoa… marah nampak…. Chill la.. Meh la duk sini… temankan aku.”

Aku mencebik. “Malas nak layan. Orang nak balik.”

“Pergilah balik. Tenangkan fikiran. Esok pagi ada latihan. Kalau aku tengok kau tak ada, siap kau. Dah la kau ponteng hari ni.”

Aku mengetap bibir. Geramnya!!

“By the way, happy birthday!” Laung senior Farhan.

Langkahku mati tiba-tiba. Dia tahu birthday ku? Aneh! Macam mana dia tahu. Terselit perasaan suka di hatiku. Sekurang-kurangnya, masih ada insan yang mengingati tarikh lahirku selain keluargaku, Lela dan Izzi.

“Thanks,” laungku pula.