Tuesday, November 30, 2010

Gadis Ego vs Lelaki Misteri -POV-


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gadis Ego vs Lelaki Misteri dah habis? Wah… cepatnya dah ending. Aku pun tak sangka. Cuma bila aku taip tu, tiba-tiba rasa dah ending. Part of me said its end perfectly. Part of me said the ending is not perfect. *chuckles*. Aku kan lemah nak buat ending. Untuk cerita TS@C, aku ambil masa dua minggu untuk taip ending.

As in my POV, (ini apa yang aku suka bila baca novel), bila mereka sudah confess, I love u, u love me, happy ever after, that’s it. Story habis. Ni bagi aku la. Sebab tu cerita aku macam ni. Aku malas nak baca bila part dorang dah bahagia sebab bagi aku dah meleret. Ni my POV je tau. Tak tau la kamu macam mana…

Untuk cerita Ezo ni… mari aku terangkan kenapa aku buat ending macam ni… Sebenarnya, aku nak buat sikit part dorang kahwin. And then Ezo bagi surprise. Naik helicopter. Huhu. Tapi kan… when it comes to this kind of part… aku akan jadi jiwang. Macam cerita TS@C. Sampai aku pun geli.. haha. Tak tau la kalau kamu rasa tak jiwang. Bagi aku cheesy sebab…. Entah. Aku muda lagi. Perasaan macam ni belum dirasai. So, tiada pengalaman.

Yup, aku pun ingat EP 24 will be the ending episode. But… no idea pulak. Nak buat pasal perkahwinan mereka. Aku decide nak buat ending dia pasal berita sebab orang lain tak pernag buat kan? Pernah ke? *Chuckles.* So, aku cuba la cipta lain dari yang lain. Dapat idea pun in sudden. Nak buat pasal berita persandingan instead of akad nikah tapi tak tau nak buat.

Mari kita lihat pandangan anda untuk cerita ini… (Kalau nak next entry/special entry sila jawab soalan yang diberikan) Luahkan saja pendapat anda. I wont get offence. ^^

1. Apa pendapat kamu tentang ending cerita ni? Tak cukup? Just nice? Okey la? Drastik?

2. Kamu nak special entry? Why? (Kena pujuk aku ya. Sebab aku macam tak nak buat. Haha)

3. Kamu rasa cerita ni okey tak? Lemah ke? Tak cukup konflik ke? Tak menarik ke?

4. Adakah kamu kecewa dengan ending cerita ni? Atau sebenarnya kamu nak lagi. Tak bestlah tiba-tiba habis. Nak lagi. Tak cukup? (Actually, aku keliru. Kamu tak suka ending dia ke atau kamu nak lagi.)

Ni je kot yang aku nak tanya. Cakap jelah apa yang kamu rasa. Kalau kecewa, cakap je. Yelah, kamu sudah follow cerita ni tetapi ending mengecewakan kamu. Sebab aku pun nak improve ending aku. Lemah sangat nak buat ending. Sebab aku malas nak tulis part mereka bahagia. Aku paling suka tulis part mereka gaduh. Haha. Best, best…

One more thing… aku ada idea baru. Idea akak aku. Sama macam cerita ni. Idea dia. From the moment she told me, aku asyik teringat je. Time akak aku cerita, aku tambah sikit plot cerita tu. Macam menarik. Kena dengan jiwa aku. Tapi tulah… pasal arrange marriage. Cakap dengan along, “along, kalau adik buat pasal ni, dah empat cerita adik buat pasal kahwin tanpa cinta. TS@C, GEvLM, Balqis and Rezza, lepas tu yang ni pulak..”

And my sis answered, “Yang ni dorang belum kahwin lagi. Baru dirancangkan je.”

Huhu. So, aku pun tak tahu lagi. Aku dah penat menaip. Passion untuk menaip Balqis dan Rezza sudah hilang. Tengoklah kalau aku rasa bosan. Aku menaip bila aku bosan. Sekarang ni, dah dua bulan aku menaip. Dah jemu pula.

Aku akan berehat for a while dari bidang penulisan. Aku akan jadi readers pula. Bila aku rasa bosan, aku akan sambung. Tapi untuk Balqis and Rezza tu, memang aku akan sambung bila aku cuti semester nanti. Sebab cerita tu panjang. Takkan sempat habis pun kalau aku buat sekarang.

Eh, walaupun aku dah tak tulis cerita baru, jangan lupa tau blog aku ni. Hehe. Hmm, aku jadi readers pula ya? Susah lah. Maxis dah tarik free internet. Dulu aku masuk internet free je. Time kat U, tiap-tiap malam aku baca novel on9 kat phone aku. Phone biase je pun. SE K770i. Mana ada duit nak beli canggih-canggih. Aku tak suka baca novel kat lappy. Susah. Even time aku taip cerita aku pun, aku rasa aku nak je print. Tapi mahal pula. Aku memang lemah nak baca benda panjang-panjang kat lappy. Kalau kena cari fact nak buat assignment, terpaksa aku copy n paste kat MS Word. Cantikkan tulisan. Kemaskan semua. Baru aku cari. Yelah, takkan nak print. Membazir betul.

Dulu aku baca dekat phone. Aku ingat lagi, aku addicted dengan cerita Dia Suamiku by Sis Isha. Aku baca sampai kan dalam kelas lecture pun, aku baca. Tapi kan time rest la. Nak gila ke kalau aku tak pay attention. Kelas penting tu. Kalau English tak pe la.

Nak pergi makan pun aku baca. Lama ar nak tunggu makanan sampai. So, aku pun baca novel on9. Kat phone senang. Bg aku la. Kat lappy aku memang tak boleh. Tak ada feel. Hehehe.

Kalau nak jugak baca, aku akan copy and paste kat MS Word. Macam yang aku buat kat cerita Vanilla Ice. Haha. (Vanilla, jangan lupa hadiah aku.) Tapi, aku bukan la nak copy and buat harta sendiri. Cuma nak bagi keselesaan pada diri aku bila baca. Hahaha.

Okeylah. Stop here. Aku membebel saja. Jangan lupa jawab soalan. Assalamualaikum.

6 comments:

zura asyfar said...

1- ending mcm tlalu drastik la walau tak ada lg org buat msuk paper,hehe..

2-nk la special entry ttg life diorang lepas kawin,pllzz..

3-citer ni ok ape, tp kau jgk kate yg cite ni cite pendek so konflik pn mcm kurg la..hehe (aku ingtkan lepas kyra tau pasal tu, dia akn merajuk sebulan)

4- ending dia mcm pendek sgt, tu la nk special entry ke... :)

ps : zurera, boleh kau bgtau ur besday bile? emel aku k..

vanilla_ice said...

1 : drastik but just nice =)

2 : nk nk nk ! sbb x puas bce la . *aku x reti nk pujuk org . fail doe . so , ko anggap je la ni satu pujukan ^^*

3 : okeey dan menarik . tp kalau tmbh garam dengan gula secukup rse , lg best !

4 : x kecewa . tp nk lg *buley?* nk sbb smue reader ko ni tmak mcm aku . hahaha~

SE K770i ? xDD hp mu hpku juaa~

p/s : mengcopy cite aku ltk kt MS Word ye ? xDD aku igt la adiah ko , nnti dh smpai ending aku hntr kt ko . *bru je igt nk wt2 lpe je*

miza_misza said...

ending dia tlalu drastik...sbnrny agak kecewa gak..but sweet la..epi ending...kalo leh wat la special entry..huhu.
request ni....huhu..
tqhanx zura..:)

Strawberi Comei said...

1) ok laa..

2) of coz sis..nk special n3..
(plsss X sejuta)

3) ok jer..suke part dorg gaduh..

4) klu buleh nk lg ^^

bella maskor said...

zuera, ak rse drastik gile ending die...cam x caye je da abis.. sorry again tp aku rse cam pendek sgt tuk ending..cite ni best sgt2 but the ending cam suddenly sgt...

ak stuju ngan dorg..ko wat la n3 special..hehehehe...back up ending yg nie...=p..make it little bit different but still about them..life after married..hahahaa

aku rse yg ni better kot dr novel b4..just ad certain part tue ade question but no answer...hahahaha

weyh ak x kecewa la sgt..sbb ko penulis..ko yg layak tntukn cite ko..ak as a reader x bole aku plak yg nk tntu kn ending die..but kalo bole wat la n3 special...pleshhhh


zuera soory kalo ko xske komen ni..abaikan la..ni opinion ak je..=p pape pon gud luck 4 de next story k..

.:kiwi:. said...

Salam... Zuera!!! hee~

1. Agak drastik. but still sweet.. suke! ^^

2. Nak! Lepas dorg kwen! hehe... Sbb msti nanti rndu kt Ezo dg Kyra... So, klu tbe² in future Zuera nak buat special n3, terubat la rndu ..

3. Suka sgt cter ni. ble² dua² ego tinggi melangit, bertambah menarik cerita ini! u part yang paling best tu.

4. Sbnrnya igtkan Kyra trus m'berontak... tp rupanya elok aje dia dgr ckp Ezo tu... Jujurnya, nak tengok sesi main tarik tali lg... tp xpelah. elok jgak mcm tu. klu asyik main tarik tali, tak kwen²lah mereka... haha :DD